Här kan du förhoppningsvis få svar på vanliga frågor gällande Kulturarenan.
Du går helt enkelt ut på internet och letar upp Kulturarenan.se. Tjänsten är öppen och gratis. Du kan titta på en surfplatta, dator eller smartphone, och så behöver du uppkoppling, t ex wifi.
Dator, surfplatta eller smarttelefon. Du behöver även tillgång till internet. Ett par lurar eller högtalare kan vara bra för en skönare ljudbild. Om ni är flera som ska titta kan dator kopplas till projektor med en HDMI-anslutning, eller till TV.
Så lite som 2 mbit ska räcka, men minst 10 mbit rekommenderas för bästa kvalitet på bild och ljud.
Nej! (Men visst, har du möjlighet att påverka möjligheterna till uppkoppling via fiber där du befinner dig så har du en säker och snabb uppkoppling som också möjliggör att med hög kvalitet ta del av live-sändningar.)
Japp! När du är inne på kulturarenan.se på mobil eller platta – klicka på en av symbolerna i över- eller nederkanten (beroende på vilken apparatur du har), den som ser ut som en ruta med en pil.
Välj Lägg till på hemskärmen.
Klicka på Lägg till.
Nu har du Kulturarenan-ikonen på ditt skrivbord, lättillgänglig när du önskar. …och så här ser den ut!
När du är inne på kulturarenan.se på din dator:
Klicka på stjärnan i webbläsarfönstret och spara som bokmärke eller favorit. Här dyker det upp en fråga var du vill lägga sidan, och då kan du välja det ställe som är enklast för dig.
Lycka till!
För PC: Operativsystemet ska vara Windows 7, 8 eller 10 med webbläsare Explorer, Edge, Chrome eller Firefox.
För Mac: Operativsystemet ska vara MacOS 10.8 eller senare med webbläsare Safari, Chrome eller Firefox
Javisst, men inte som en egen TV-kanal, utan du måste koppla din dator till TV:n.
Med hjälp av en laptop eller surfplatta och wifi kan du se Kulturarenan i TV:n.
För att koppla in datorn till TV:n så ska datorn ha en HDMI-utgång, vilket finns på de flesta nya datorer. På TV:n finns också en HDMI-ingång. Du behöver därför en HDMI-kabel att koppla mellan dator och TV.
När du sedan tittar på själva TV:n ska du välja den HDMI-källa som datorn är inkopplad via. Det här görs ofta med en knapp på fjärrkontrollen som heter ”Source” eller ”Input”. Titta i TV:ns manual om du inte hittar knappen.
Lycka till!
Kanske. Inte alla surfplattor och smarttelefoner kan kopplas till TV. Kontakta butiken där du köpte surfplattan och fråga. Oftast behövs en liten adapter för att kunna ansluta surfplattan till en HDMI-kabel och sedan in i TV:n.
Om du har en iPhone eller iPad, och Apple-TV inkopplad i TV:n, så kan du skicka bild och ljud trådlöst till TV:n. På iPad startar du då filmen och klickar sedan på den lilla symbolen med en rektangel och en pil.
Om du har en Android-surfplatta samt en Chromecast i TV:n så kan vissa program också skickas trådlöst till TV:n. Klicka då på Chromecast-ikonen på din surfplatta.
Hm. Det KAN bero på att datorn har för dålig prestanda, eller att internetanslutningen har för låg hastighet eller är instabil. Om du kopplar upp dig via ett mobilt bredband kan hastigheten ibland variera. Prova att koppla upp dig på nytt, eller testa på en annan enhet (dator, mobil, platta) om det funkar bättre, eller fråga någon tekniskt kunnig person i din närhet.
Om det är en person som ska titta går det i sin enklaste form fint med ljudet från den inbyggda högtalaren i plattan eller mobilen, eller lurar. Om ni är flera som ska titta tillsammans kan man koppla datorn till TV eller projektor och ansluta ljudet till högtalare eller ljudanläggning så att alla hör. Oftast går det bra med en hdmi-kabel mellan datorn och TV:n. För vissa datorer kan det behövas en adapter. Prata med någon tekniskt kunnig, eller hör av dig till närmaste butik som säljer teknik. En bra tips är att ta bild på dina olika enheter som du vill koppla samman och maila eller smsa in till butiken eller din support-person så kan de hjälpa dig.
Vissa avdelningar köper in surfplattor så att alla kan titta på det de vill, när de vill. Det här är “kultur när du vill och behöver”. Vissa skapar aktiviteter kring utbudet, kanske en trevlig fikastund kring en konsert, eller ett helgarrangemang tillsammans med anhöriga.
Javisst! Allt du behöver är internet. Patienter i hemsjukvård eller personer med hemtjänst kan med fördel få hjälp att hitta till Kulturarenan. Kerstin Hulter Åsberg, öveläkare vid Lasarettet i Enköping:
Det skulle kunna användas mycket mera i hemsjukvården. På sjukhus är ju dagen uppdelad, organiserad för att man ska hinna med sitt arbete. Hemma bestämmer man själv när det här passar att göra, ensam eller tillsammans. Uppbyggnad av den hemsjukvård som pågår i Sverige idag borde egentligen kopplas till Kulturarenan.
Du kan koppla in högtalare eller ljudanläggning till TV:n eller datorn för att ljudet ska höras bättre. Högtalarna kan då kopplas in i datorns eller TV:ns hörlursuttag.
Javisst! För att få bra ljud måste du även koppla in högtalare till datorn eller projektorn. Eller finns det en ljudanläggning i lokalen? I så fall kan datorn kopplas in med en ljudsladd till denna ljudanläggning. Annars kan man använda datorhögtalare som ansluts i datorns hörlurskontakt.
Vad trevligt! Hörlurar finns med sladd och utan sladd (bluetooth/blåtand). Lurar med sladd kan vara enklare att koppla in, medan trådlösa lurar kan kännas lite friare.
Vad bra! Surfplattan kan vara Apple iPad eller Android (finns olika fabrikat – Samsung, Lenovo, Asus m fl). Många upplever att iPad är enklare att hantera, men det där är olika. Om ni vill kunna koppla surfplattan till TV:n, kontrollera med försäljaren att möjlighet till det säkert finns.
Det är helt riktigt – där finns mängder av fina klipp och längre inslag. Vi guidar i regel inte till YouTube för att
1) vi inte kan garantera att upphovsrätten har respekterats för det som läggs upp där. För allt utbud som du kan se på Kulturarenan har rättigheterna säkrats av respektive innehållsproducent, vilket vi tackar särskilt för, för det är ett stort och viktigt jobb.
2) YouTube-miljön kan te sig rörig för personer med demenssjukdom eller psykisk funktionsnedsättning.
Vi guidar i regel heller inte till innehåll på sociala medier, eftersom detta kräver ett konto + en inloggning, vilket inte kan tillhandahållas av vårdenheterna, vilket gör att personal måste använda sina privata konton.
…men använd gärna YouTube och sociala medier om det passar dig/er! Ingen är gladare än vi om fler får tillgång till ännu flera kulturupplevelser.
Det är lite olika. Det beror på vad producenterna har för avtal med upphovspersoner och medverkande. Men för de filmer som har en tidsbegränsning så försöker vi ange det på presentationssidorna, och filmerna plockas ner efter sista visningsdatum. I övrigt ska filmerna kunna ligga uppe länge.
(Vi ber för säkerhets skull om ursäkt på förhand ifall vi skulle ha missat något slutdatum, eller om någon av filmerna skulle ha plockats bort från visningssidan utan vår vetskap.)
Idag är Betaniastiftelsen huvudman. Stiftelsen arbetar med en helhetssyn på människan och livskvalitet inom vård och omsorg, där tillgång till kulturupplevelser är ett givet tema. Stiftelsen var en av parterna i ett utvecklingsarbete som pågick 2014-2016 och drevs av Studio Acusticum i Piteå med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet – ”Kulturella rendezvous: Digital kulturförmedling till vård och omsorg”. För att inte projektet skulle ”dö demodöden” omvandlade Betaniastiftelsen projektresultaten till den här tjänsten, Kulturarenan.
Idag är Betaniastiftelsen enda finansiär av Kulturarenan, men vi hoppas på flera finansiärer så att vi kan säkra driften och fortsätta uppmuntra till att ta del av kultur både online och genom andra kulturmöten som Kulturarenan inspirerar till (för det ser vi att den gör)!
Kulturarenan är en kurerad sida som slussar besökaren vidare till kulturens egna playkanaler eller andra ställen där produktioner publiceras. Än så länge väljer vi i regel bort att hänvisa till enstaka filmer på YouTube eftersom vi dels inte kan garantera att rättigheterna har respekterats, dels inte vill kasta besökaren in i en miljö där vi inte kan styra relaterade filmer. Detta gäller särskilt barn på sjukhus samt personer med kognitiva sjukdomar.
Vi försöker fånga upp det allra mesta av kultur som ligger uppe på playkanaler och liknande, men hör av er och tipsa om vad ni har lagt upp så hittar vi det lättare!
Så långt det är möjligt vill via förmedla HELA konserter och föreställningar, inte trailers/teasers; för den som inte kan ta sig till scenen och se föreställningen sedan känns det många gånger snopet att bara kunna se trailern.
Tjänsten skapas ur ett vårdperspektiv. Därför har vi även valt att komplettera kulturutbudet med kulturprogram från SVT Play, Öppet arkiv och UR, så att utbudet blir så brett som möjligt.
Kultur har varit livsviktigt för människan i alla tider. Konstnärliga uttryck ger ytor för reflektion, sällskap, tröst eller förströelse, skänker mervärden och livskvalitet. I svåra stunder kan konsten hjälpa oss i existentiella frågor. Forskning visar att kulturdeltagande även kan påskynda tillfrisknande.
Insikten om kulturens värde är inte ny. Det är däremot tillgång till kultur i vården genom digital teknik. Dagens kulturarena är redan digital; den som är frisk kan ta del av all den mångfald som erbjuds via internet och från scenen, medan personer inom vården kan ha svårare att kontinuerligt söka de upplevelser man längtar efter. Det utvecklingsprojekt som ligger bakom Kulturarenan har visat att man i en utsatt situation inte orkar leta sig fram i bruset, och att både personal och närstående saknar en lättillgänglig ingång till ett kvalitativt utbud – en samlingsplats för kultur online.
Dagens vård har allt att vinna på att bli associerad med kulturella värden genom digital förmedling. Det rimmar väl med vårdens uppdrag om en helhetssyn; en närvaro av konst innebär ett viktigt existentiellt stöd och visar i handling en ambition att se hela människan genom hela livet.
Ska detta ersätta mänsklig kontakt och besök av artister i vården? Nej, tvärtom vill vi åt en ökad närvaro av ett kvalitativt utbud samt uppmuntra till intresse, flera kulturbesök och nya former av upplevelser. Genom konstnärliga mötesplatser skapas miljöer där vi kan umgås med varandra kring gemensamma kulturupplevelser. Vi menar att:
Det borde ligga på alla beslutsfattares agenda att erbjuda daglig tillgång till kultur för den som befinner sig i en vårdsituation på sjukhus, boende eller i det egna hemmet. Det är vars och ens rättighet att få ta del av kultur. Musik, dans, bild, teater och andra uttryck ger riktning och mening. Kulturen är ett hjälpmedel i existentiella frågor och en möjlighet till gemensamma upplevelser och kvalitet i stunder av oviss väntan.
Det blir ett sätt att fortsätta leva.
På Kulturarenans informationssidor finns information särskilt för dig som är vårdtagare eller närstående, till dig som arbetar inom vården eller är beslutsfattare, samt till dig som är verksam vid någon kulturscen och som vill nå ut med ditt utbud.
Vad roligt! Kontakta oss här och skicka lite information så tittar vi på det tillsammans. Gå gärna också in på Kulturarenan – Mer information för att få veta lite mer om sammanhanget.
I dagsläget länkar vi inte till produktioner som ligger på YouTube eller Facebook. Det är främst av två skäl: Dels kan vi inte garantera att rättigheterna har respekterats, dels vill vi inte skicka användare till en webbmiljö som kan upplevas rörig och där vi inte kan kontrollera vilka relaterade filmer som visas invid. Däremot går t ex Vimeo eller inbäddade filmer på hemsidor bra. Gällande Facebook m.m. behövs ett konto för att ta del, varför vi inte vill att vårdpersonal ska behöva använda sina privata konton för att visa kultur.
Ser fram emot en kontakt.
Ajdå, det var tråkigt. Hör gärna av dig till oss med din fråga så hjälps vi åt att lösa det. Här hittar du vår mejl. Du är också välkommen med din feedback så att vi kan utveckla Kulturarenan på ett bra sätt. Tack på förhand!
Välkommen med din feedback här!