Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Författaren Zadie Smith om skam, raseri och skrivande

20 min

“Att skriva är skamligt.” Zadie Smith – ofta kallad “superstjärnan i brittisk litteratur” – talar i en intervju i samband med Louisiana Literature Festival i Danmark om hur skam kan användas för att “driva dig till något”, och varför man måste försöka förstå var människans raseri kommer från.

 

 

När det gäller “skam” säger Smith att det ändå finns positiva saker med det, medan skamlöshet är mycket farligt: ​​”I Amerika är vår nuvarande president en skamlös person.”

 

 

Zadie Smith (f. 1975) är en brittisk romanförfattare, essäist och novellförfattare, bosatt i New York City. Hon är författare till de kritikerrosade romanerna “White Teeth” (2000), “The Autograph Man” (2002), “On Beauty” (2005), “NW” (2012) och “Swing Time” (2016), och mottagare av flera prestigefyllda priser.

Zaide Smith talar om skrivande som en handling som förhindrar författare att utmärka sig i andra saker som de kan vara bra på. Var har du din begåvning? Vad är du bra på?

 

 

Hon argumenterar för att vi måste försöka förstå extremhögerns raseri. “Why do you turn that moment of mystery, where you’re not sure what’s going on, immediately into rage?” frågar hon den som reagerar negativt på det obekanta. Vad tänker du om det? 

 

 

Intervjun är inspelad på Louisiana Museum of Modern Art utanför Köpenhamn. Har du varit där? Vad vill du veta om detta vackra och fascinerande ställe?

Dela