Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Korngold och Sibelius

ca 1 timme 37 minuter

Den flerfaldigt prisbelönade violinisten Ray Chen är solist i Erich Wolfgang Korngolds bländande violinkonsert. Korngold hotades av det politiskt hårdnande klimatet i Europa och emigrerade 1938 till USA, där han snabbt blev en av Hollywoods mest eftersökta filmmusikkompositörer. Violinkonserten bygger på teman från några av hans filmer och blev genast en stor framgång.

 

 

Det var under en vistelse i Italien med familjen som Sibelius arbetade fram flera idéer till Symfoni nr 2. Den blev efter uruppförandet 1902 en symbol för finländsk befrielse från rysk kontroll, och när man hör den både innerligt sjungande och slutligen triumfatoriska musiken är det inte svårt att förstå varför.

 

 

Orkestern leds av Patrik Ringborg, som med kort varsel ersätter Anja Bihlmaier. Bihlmaier beklagar att hon måste dra sig ur veckans konserter på grund av en plötslig förlust inom familjen. Ringborg är en internationellt verksam svensk dirigent som inte minst arbetat mycket i Tyskland. Han har genom åren gärna lyft fram svensk musik och dirigerat Kungliga Filharmonikerna vid en mängd tidigare tillfällen.

 

 

Inledningsvis hör vi musik av Andrea Tarrodi, en av Sveriges mest omtalade unga tonsättare, ofta hyllad för sin personliga och färgrika musik. Vid de idylliska små fiskestäderna vid liguriska havet på Italiens nordvästra kust hittade hon inspirationen till sitt verket Liguria.

 

 

Text och bild: Konserthuset Play

Hur upplevde du konserten?

Fick den dig att tänka på något speciellt?

Dela