Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Chalumeaux

Ca 2 timmar

Musik för klarinettens moder med Orfeus Barock: en resa över gränslandet mellan barock och klassicism.

 

Chalumeau är föregångaren till dagens klarinett och var vanlig under barocken. Musik som skrevs för instrumentet framförs ofta på moderna klarinetter, men här får vi höra musiken som den var tänkt att klinga. Här rör vi oss med musiken i 1700-talets stilistiska övergång mellan barock och klassicism, med Georg Philipp Telemann och Wilhelm Friedemann Bach som ett par av de karaktäristiska exemplen i denna brytningstid.

 

Solister i Telemanns konsert för två chalumeaux är Kungliga Filharmonikernas klarinettist Alf Hörberg och Lorenzo Coppola, som också leder Orfeus Barock vid denna konsert. Vi hör också musik av Bach-sonen Wilhelm Friedemanns spännande Sinfonia, musik i skarven mellan barock och tidig klassicism, och Haydns eleganta symfoni nr 53, ofta kallad L’imperiale, den kejserliga.

 

Lorenzo Coppola är en av Europas auktoriteter inom barocken och har framträtt med de allra flesta framstående ensemblerna inriktade på äldre repertoar, bland dem Les Arts Florissants, Orchestra of the Eighteenth Century och Freiburger Barockorchester. Alf Hörberg hyser ett stort intresse för tidstroget musicerande och var under många år medlem i världsledande Orchestra of the 18th Century Amsterdam under ledning av Frans Brüggen.

 

Orfeus Barock Stockholm har sedan dess grundande 2015 vuxit till att vara en viktig del av huvudstadens musikutbud samt en mötesplats för såväl filharmoniker som några av Sveriges ledande frilansande barockmusiker.

 

Den kritikerrosade ensemblen samarbetar med gästande ledare som Alfredo Bernardini, Dan Laurin, Peter Spissky, Luca Guglielmi, Göran Karlsson och Mariangiola Martello och solister som Anders J. Dahlin och Kristina Hammarström. Konstnärliga ledare är Kungliga Filharmonikernas solocellist Johannes Rostamo och konsertmästaren barockviolinisten Elin Gabrielsson.

 

Musiken (ungefärliga tider)

Georg Philipp Telemann Konsert d-moll för två chalumeaux, stråkar och basso continuo, 13 min
Wilhelm Friedemann Bach Sinfonia F-dur “Dissonant” Fk 67, 13 min
Paus: Samtal med Lorenzo Coppola, 15 min
Joseph Haydn Triosatser ur Hob XI, version för klarinett, viola och cello, 10 min
Joseph Haydn Notturno F-dur “Notturno för kungen av Neapel” Hob II:26, 8 min
Joseph Haydn Symfoni nr 53 “L’imperiale”, 23 min

 

Medverkande

Orfeus Barock Stockholm

Lorenzo Coppola, ledare & chalumeau- & klarinettsolist

Alf Hörberg, chalumeau/klarinett

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Mats Lundqvist

Chalumeau är föregångaren till dagens klarinett och var vanlig under barocken. Här får vi höra musiken som den var tänkt att klinga. Hör du någon skillnad på instrumentet chalumeau jämfört med klarinett?

 

Den här konserten rör sig  i 1700-talets stilistiska övergång mellan barock och klassicism. Vad kan du om de olika epoker?

Dela