Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Museifilm: Olle Olsson Hagalund (1963)

15 min

Kvarteret Olle Olsson Hagalund i Solna är ett museum och ett konstnärshem, samt verkstäder för keramik, läder och cyklar med mera. Kvarterets nav är det ikoniska huset där konstnären Olle Olsson, folkkär genom sitt naivistiska och färgstarka måleri, levde under hela sitt liv. I det lilla turkosa huset vävs berättelser om konstnärskapet samman med stadsdelens utveckling och kulturarv. I den här filmen berättar konstnären Olle Olsson själv om sitt måleri, och vi får följa med på en skön promenad i kvarteret.


Museikvarteret inklusive Olle Olsson Hagalund-muséet drivs av Solna stad i samverkan med bland annat dottern Lena Olsson Petrén, Cykelköket Solna och vänföreningen Hagalunds keramikverkstad.

Olle Olsson Hagalund-museet är ett konstnärshem med möbler och originalinredning från tiden då Olle Olsson med familj bodde här. Är du själv från trakten? Har du någon relation till Hagalund?

 

 

Måleriet kallas ofta för naivistiskt, lite förvrängt och härligt färgstarkt. Vad tycker du om Olle Olssons konst?

 

 

Snickarglädje präglar huvudbyggnaden där Olle Olsson växte upp, liksom utsirade trädetaljer och tornrum, ett sexkantigt lusthus och så gårdshusen. Från början var alla husen målade i samma färg, men Olle målade om huset i den karaktäristiska mintgröna färgen i slutet av 1960-talet som en protest mot rivningsbeslut och förfall. Vad tänker du om alla vackra trähus och stadsmiljöer som fick ge plats för modernare arkitektur?

Dela