Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Nobel Prize Concert 2020

ca 1 timme och 20 minuter. Tillgänglig till och med den 7 december 2021

Nobel Prize Concert – Nobelkonserten – är en årligen återkommande konsert av absolut högsta internationella klass. Konserten ingår i det officiella programmet under Nobelveckan och är en hyllning till årets nobelpristagare. Utöver Kungliga Filharmonikerna medverkar varje år artister och dirigenter ur den yppersta eliten.

 

Nobelkonserten med Kungliga Filharmonikerna under ledning av den framstående franske dirigenten Stéphane Denève. Solist är pianisten Igor Levit, höjd till skyarna för sina makalösa tolkningar av Beethovens musik. Hans recitaler med Beethovens pianosonater i Konserthuset under 2020 väckte stor uppmärksamhet. I pausen möter vi dem båda.

 

Vi hör Igor Levit i Beethovens femte pianokonsert, den så kallade Kejsarkonserten. Första satsen är kraftfull och inleds med virtuosa kadenser, mittensatsen är inåtvänd med en nästan improvisatorisk solostämma medan finalen är ett energiskt, dansant och jublande rondo som Beethoven laddat med kontraster och starkt patos.

 

Franske Guillaume Connesson (född 1970) komponerade det intensiva och energifyllda verket Flammenschrift (”eldskrift”) 2012. Titeln referar till Goethe, men verket är enligt Connesson också ett psykologiskt porträtt av den vilde Beethoven, och i vidare mening en hyllning till tysk musik; här finns även referenser till Brahms och Richard Strauss.

 

Svenska Andrea Tarrodi (född 1981) skrev Solus för Londons Last Nigh of the Proms 2020. Uppdraget var att i musik tolka coronapandemin som bröt ut den våren. Tarrodi valde snarare att göra en musikalisk betraktelse av vad den inneburit; människors känsla av ensamhet och isolering. Hon har själv beskrivit musiken som ett långt crescendo, som tar sin börjar i mörka tonlägen.

 

Avslutningsvis Eldfågeln, den första av de tre stora baletter Igor Stravinsky komponerade för Djagilevs Ryska baletten i Paris. Berättelsen bygger på en rysk folksaga och premiären 1910 på Parisoperan blev en enorm succé. Stravinsky använder sig av en stor orkester med dubbla harpor, celesta och massor av blåsare för att illustrera berättelsen om Prins Ivan som förirrar sig in i en förtrollad trädgård där han möter Eldfågeln.

 

Konserten gjordes i samarbete med Nobel Prize Outreach AB och Sveriges Television.

 

Filmen är textad på svenska, engelska, tyska och franska. Du aktiverar textningen genom att klicka på CC-knappen i spelarens nedre högra hörn.

 

Musiken

Ludwig van Beethoven, Pianokonsert nr 5 “Kejsarkonserten”
Paus: Tal av Stéphane Denève och Igor Levit
Guillaume Connesson, Flammenschrift
Andrea Tarrodi, Solus
Igor Stravinsky, Ur Eldfågeln-svit (1945)

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna
Stéphane Denève, dirigent
Igor Levit, piano

Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Niklas Elmehed

Nobelkonserten är en årligen återkommande konsert som ingår i det officiella programmet under Nobelveckan. Vilket av Nobelprisen tycker du är mest intressant att följa? 

 

Hur många av Nobelpristagarna i litteratur har du läst? Och vilka skulle du vilja läsa?

 

Vilket Nobelpris skulle du helst få?

Dela