Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Pärlor, paljetter & politik – Ett dynamiskt 1920-tal

49 bilder (I varje bildruta står hur många bilder den sekvensen visar. Titta på dessa och gå sedan tillbaka till förstasidan för utställningen och välj en ny bildsekvens. Förstora bilden med förstoringsglaset samt uppe i vänster hörn, och bläddra med pilarna.)

Utställningen presenterar ett urval av kläder, skor och accessoarer från tiden kring 1920-talet. Alla klänningar tillhör Emy Ficks samling. Utställningen visades på Östergötlands museum 2017-2018, och här får vi ta del av ett urval av föremålen. Utställningen vill ge en bild av 1920-talets modeströmningar och visa hur modet påverkades av mellankrigstidens samhälle med bland annat rörelsen för kvinnlig rösträtt. I de svenska sömnadsateljéerna pågick inte bara skapandet av av fantastiska festkläder, utan här diskuterades även politik.


Foto: Östergötlands museum. Läs mer på DigitaltMuseum.

1920-talet var en tid för kvinnlig rösträtt i Sverige. I sömnadsateljéerna skapades fantastiska festkläder, men här diskuterades även politik. Hur tror du att diskussionerna kunde låta?

 

 

Utställningen bygger på tradition och förnyelse med utgångspunkt i Birgittaskolornas modeateljéer i Stockholm och Göteborg. Vad vet du om dessa, eller vad blir du nyfiken på att veta?

 

 

Samlingen kommer från Emy Fick (1876-1959) som var en svensk textilkonstnär, modedirektris och skolgrundare. Hon var en av nyckelpersonerna inom svensk sömnadsutbildning och modevärld under 1910- och 1920-talen, och blev internationellt belönad. Vad tycker du om hennes alster? Vackert! Skickligt! Eller inget för dig?

Dela