Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Richard Strauss: Tod und Verklärung

30 min

När den musikaliska romantiken i slutet av 1890-talet stod i zenit klädde Richard Strauss som ingen annan de stora känslorna i magnifik orkesterprakt. Tod und Verklärung – Död och förlösning – är en skildring av ett heroiskt livsöde. Verket bygger på en dikt som berättar om en sjuk och ensam man som kämpar med döden och återkallar upplevelser från det liv som han har levt.

Den långsamma inledningen beskriver ett sjukläger. Andra satsen skildrar en febrig dödskamp. I den tredje satsen passerar livet revy innan den slutliga förlösningen nås i sista satsens upphöjda klarhet. Hur känner du när du lyssnar på musiken?

 

 

Richard Strauss var en mästare på symfoniska dikter, orkestermusik som berättar en historia. Hur kan musik bli till inre bilder? Vad ser du framför dig under den här konserten när du sluter ögonen?

 

 

Dirigenten Sakari Oramo är också violinist. Sedan 2008 är han chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna som du hör här. Kan du leva dig in i känslan av att leda en stor symfoniorkester med över 100 musiker?

Dela