Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Se på mattorna – det är jag


Märta Måås-Fjetterström var prästdottern från landet som inredde Östermalms finaste våningar och kungliga slott. Till hundraårsjubileet av hennes väveri firas en av den tidiga modernismens stora formgivare med en utställning i Kungliga Slottets Rikssalen. Nu visas utställningen även digitalt!

 

Kungen har tagit initiativ till utställningen Se på mattorna – det är jag, om och med Märta Måås-Fjetterströms verk. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.

 

Utställningens titel är hennes egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

 

I den virtuella turen kan du “vandra” runt i utställningen, zooma in verken och skyltarna och klicka på utvalda verk för att lära mer. Passa även på att se den pampiga Rikssalen i 360°!

 


Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se
Text: Kungliga Slotten

Vad tycker du om textil som konstform? Har du själv sysslat med någon form av vävnad?

 

Konstnären uttrycker att mattorna talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningar som kvinna. Kan du se det uttrycket i konsten?

 

Har du besökt Kungliga Slotten? Eller något annat slott i Sverige? Vilket är ditt favoritslott?

Dela