Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Utställning: Lövspännet – en kärleksfull gåva

Valfri tidsåtgång • 10 bilder

Söljan är ett av de vanligaste smyckena i äldre dräkt och återfinns ofta även i arkeologiskt material, från bronsålder och framåt i historien. Funktionen är att fästa samman klädedräkten, men de kan även vara rikt dekorerade och då även fungera som smycken. De så kallade löven, de små hängen fästa runt söljan, varierar i form i olika folkdräktstraditioner. Njut av det sköna och läs mer på DigitaltMuseum.


Foto: Jönköpings läns museum

Dräktsmycken kunde ärvas i generationer, men även fås som fästmansgåva. Med tanke på den romantiska utformningen på dessa lövspännen och placeringen över hjärtat på bröstet bäraren, kan man tänka sig att det var en väldigt kärleksfull gåva att få. Har du fått eller givit någon kärleksfull gåva någon gång?

 

 

Att bära folkdräkt har blivit mindre vanligt, men bärs ibland fortfarande vid festliga tillfällen? Vad tycker du om att bära folkdräkt? Brukar du själv göra det? Äger du en?

 

 

Människor har smyckat sig i alla tider. Idag bär man smycken både till fest och vardag, men användningen är individuell. Vad betyder det för dig att bära smycken? 

Dela