Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Tosca av Puccini

2h (akt 2: 45 min, akt 3: 1h 27 min) • Kan ses till den 12 juni 2019

En berömd sångerska lever enbart för konsten och kärleken. När hon plötsligt fångas i ett nät av politiskt spel, korruption, lögner och lust, är hon tvungen att göra ett hemskt val. Tosca är en tidlös opera som innehåller grundläggande arketyper av det mänskliga släktet: hänsynslösa maktgalningar, idealistiska revolutionärer och så starka kvinnor redo att offra allt. Allt detta kommer till liv i detta Puccinis mästerverk vid Teatro dell’Opera di Roma.


(Operan sjungs på italienska och kan textas på engelska m fl språk – klicka på ikonen för text i videospelarens nederkant för att aktivera text.)

Puccinis opera Tosca har varit en av de mest populära operorna ända sedan premiären i januari år 1900, bara 14 dagar in i det nya århundradet. Några av ariorna är mycket kända. Kände du igen någon del? Hur får den här musiken dig att känna?

 

 

Till skillnad från de flesta operor har Tosca en exakt och kortfattad tidsram: Handlingen äger rum i Rom – där den här uppsättningen också är inspelad – mellan middagstid tisdagen den 17 juni år 1800 och gryning dagen efter. Platserna är Basilica di Sant’Andrea della Valle, Palazzo Farnese och Castel Sant’Angelo. Har du varit i Rom och på de här platserna? Vad vet du om staden? Vad är du nyfiken på att veta mer om?

 

 

I Tosca förekommer fusk och tvivel, ljug och oärlighet, svartsjuka och misstanke. Bedrägeri möts med mer bedrägeri. Den här stilen kallas ibland för “verismo opera”, en stil av italiensk realism. Vad tänker du om den här tematiken? Är den en naturlig del av mänskligt beteende, eller hör den hemma på scen?

Dela