Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Döden och Julia

35 minuter

Världens mest berömda kärlekspar – Romeo och Julia – har gett namn till Shakespeares tragiska pjäs och har inspirerat åtskilliga konstnärer, författare och tonsättare. Tänk bara på Gounods och Bellinis operor, Prokofjevs balettmusik, Leonard Bernsteins musikal West Side Story och filmer som Shakespeare in Love och Titanic.

 

Även i sitt nyskrivna verk för Musica Vitae har Daniel Nelson och Tuvalisa Rangström utgått ifrån Shakespeares drama, men valt att berätta historien ur ett annorlunda perspektiv. I centrum står Julia, tillsammans med dottern till Julias amma, Susanne, som föds på samma dag men som inte lyckas överleva.

 

Även ur musikalisk synvinkel är Döden & Julia gestaltad från ett ovanligt perspektiv då vi istället för en duett mellan två röster hör sopranrösten sida vid sida med violinen. Ett spännande möte mellan Karolina Bengtssons sopranröst (dottern-Susanne), Malin Broman på soloviolin (Julia) och Musica Vitae.

 

Konserten introduceras av Daniel Nelson, som tillsammans med Tuvalisa Rangström, skrivit verket.

 

Musik

Daniel Nelson (f. 1965)
Tuva-Lisa Rangström (f. 1972)

Döden och Julia
Konsert för sopran, violin och stråkorkester

 

Medverkande

Musica Vitae

Karolina Bengtsson, sopran

Malin Broman, violin, konstnärlig ledare


Foto och text: Musik i Syd

Här berättas Shakespeares Romeo och Julia ur ett annorlunda perspektiv. Vad tycker du om den här musikaliska berättelsen med Julia och barnet Susanne?

 

Shakespeare har med Romeo och Julia inspirerat åtskilliga konstnärer och berättelsen har präglat filmer och litteratur, som musikalen West Side Story och filmerna Shakespeare in Love och Titanic. Kan du komma på fler?

 

Har du, eller har du haft en Romeo eller Julia i ditt liv?

Dela