Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Festspelen i Piteå

Flera konserter i olika längd (länkar nedan!)

Festspelen i Piteå erbjuder möten med musik från hela världen och ett brett utbud av artister och genrer! Festspelen är i år en hybridfestival vilket innebär att du kan uppleva konserterna antingen på plats i konserthuset eller online vart än du befinner dig. Konserterna sändes live 12-16 juni och kommer finnas tillgängliga att se i efterhand.

 

Norrbotten NEO möter Peter Mattei

Peter Mattei är en av Sveriges internationellt mest kända sångare. På operascener över hela världen hyllas han för sin förmåga att förena sin klangfulla barytonröst med stark scenisk närvaro. Han är också uppmärksammad för sina framträdanden som romanssångare, bland annat med Schuberts Winterreise. Nu gör Mattei ett unikt framträdande tillsammans med Norrbotten NEO vid Festspelen i Piteå, staden där han har sina rötter.

Se konserten här!

 

Kristian Anttila och Johan Piribauer

Föreställningen Berättande sånger från storstaden och glesbygden rör sig genremässigt mellan singersong-writer, visa och folk med stora berättande inslag i form av mellansnack. Låtarna spänner över hela Johan och Kristians repertoar. Välkomna på en konsert med närhet och lokala berättelser.

Se konserten här!

 

Justina

Justina är en känd iransk rappare, sångare och låtskrivare, med över 275 000 följare på Instagram kommer till Festspelen i Sommar. Hon har skapat musik under 10 års tid. Hennes musik handlar mest om kvinnors rättigheter och samhällsproblem. Regimen i hennes hemland Iran förbjuder kvinnor att framträda offentligt och detta medförde att hon arresterades 2017. Därefter lyckades hon att fly efter från Iran till Georgien där hon bodde i två år. På grund av den svåra situationen i sitt hemland är Justina sedan hösten 2020 Piteå kommuns fristadsmusiker via internationella nätverket ICORN. I Piteå har hon nu en säker plats för sitt konstutövande. Tillsammans med Jamin och det lokalt sammansatta bandet kommer de att bjuda på en timme lång konsert med sin revolutionära musik.

Se konserten här!

 

Jenny Wilson

På akustisk gitarr och piano omtolkar Jenny Wilson gammalt material och framför helt nya låtar från sitt kommande album. I sin musik hämtar Jenny Wilson inspiration från personliga erfarenheter. Varje skivsläpp är baserat på en livsavgörande händelse som har kanaliserats ut i musiken. Hardship (2009) handlar om moderskap, Demand Impossible (2013) skrevs efter ett cancerbesked och EXORCISM (2018) är en uppgörelse med ett övergrepp.

 

Genom det senaste albumet TRAUMA som släpptes 2019 fortsätter Jenny Wilson att undersöka samma teman och erfarenheter som i de tidigare skivorna. Musiken är intim konserten kommer att återspegla detta. Med ett nytt perspektiv på de äldre skivsläppen och de tunga erfarenheterna skriver Jenny Wilson: Först nu vågar jag närma mig dessa låtar i ett annat ljus, med en slags ömhet. Med en avskalad enkelhet, om man så vill. Och kanske ligger det även i tiden att vi nu, kollektivt, längtar efter det enklare och mjukare?

Se konserten här!

 

Barnföreställningen Sagoskåpet

När Sagoskåpets dörrar öppnas bjuds barnen in i en magisk sagovärld med stämningsfull musik och roliga överraskningar. Sagoskåpet är en sagoföreställning som tar barn mellan 3 och 6 år med på ett äventyr. Pojken bor ensam i ett hus i skogen, och har det egentligen ganska bra. Men en vän? Det kanske man skulle haft. Så han ger sig iväg genom mörka skogen, ensam, sökande efter en vän. Men.. är det vänner han träffar på?

 

Genom sagan om den lilla pojken får vi fundera kring några av känslorna som vi människor stöter på här i livet. Som vänskap, sorg och rädsla. Vad är rädsla, och hur känns det egentligen?

Se föreställningen här!

 

Christian Lindberg och Roland Pöntinen

2021 firar Christian Lindberg och Roland Pöntinen 40 år som duo, och publiken i Piteå Festspel blir först med att få höra delar av detta jubileumsprogram som kommer att framföras världen över år 2021. På programmet framför man musik av bla Tchaikovsky, Rossini och Bizet.

Se konserten här!

 

Norrbotten Big Band & Ida Sand feat Ola Gustafsson

Nu får vi möta Ida Sand på hemmaplan tillsammans med fantastiska Norrbotten Big Band och en av landets mest begåvade gitarrister: Luleåsonen Ola Gustafsson.

Se konserten här!

 

Text och foto: Studio Acusticum

Har du besökt Festspelen i Piteå tidigare? Vad minns du från den eller de festivalerna?

 

Vilken konsert eller vilka konserter valde du att se? Vad tyckte du om konserten?

 

Musik är för många en stor del av sommaren. Vad betyder musiken för dig? Och vad brukar du lyssna på under sommaren, skiljer det sig från resten av året?

Dela