Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Finskt med Ylönen och Rouvali

Konserten sänds torsdag 28/10 kl. 19.30. Pågår ca 1 timme och 15 min

Ta tillfället i akt och var med på en riktig göteborgspremiär: för första gången spelas Sibelius Dansintermezzo i Göteborgs Konserthus!

 

Ett elegant litet stycke som ursprungligen skrevs till en dansscen med titeln “Ett fikonträd – drömmer om en palm” vid en en välgörenhetstillställning i Helsingfors 1904. Stycket publicerades tillsammans med Dryaden från 1910, en femminuters “symfonisk dikt” som skildrar tre skogsnymfer i skiftande tonfärger och temperament och som kallats ett av Sibelius mest originella orkesterverk.

 

Finsk musik av nyare slag med impulser från Bartók och Sjostakovitj blir det när dirigenten Santtu-Matias Rouvalis vän och kollega Marko Ylönen spelar Jonas Kokkonens cellokonsert från 1969 – en symfoniskt upplagd konsert där cellostämman rör sig fritt och stundtals leder vägen. Solisten har också två fina och utmanande solokadenser i denna stämningsfulla konsert av orkestermästaren Kokkonen, en av Finlands ledande symfoniker efter Sibelius.

 

”De amerikanska influenserna kan märkas av alla som har öron” sa Antonin Dvorák om sin nionde symfoni, ”intryck och hälsningar från den nya världen”. Den komponerades när han var direktör för National Conservatory i New York (1892-1895) och uppmärksamma lyssnare kan uppfatta skuggkastningar från både spirituals och de lantliga visor och väckelsesånger som sjöngs på bondgårdar och i stugor i nybyggarlanden. Symfonin är en erfaren kompositörs verk: här finns inte en överflödig ton, strukturen är glasklar, proportionerna otadliga och Dvorák radar upp det ena fängslande temat efter det andra. Ren musiklycka!

 

Program

Sibelius Dryaden6 min

Sibelius Dansintermezzo3 min

Kokkonen Cellokonsert24 min

Dvorák Symfoni nr 9 “Från nya världen”42 min

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Santtu-Matias Rouvali dirigent

Marko Ylönen cello

 

Text och bild: Göteborgs Symfoniker
Dela