Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Gustav Mahler Symfoni nr 5

1h 25 min

I en inspelning från konserten “Hardin tolkar Mahler” i maj 2019 får vi höra Gustav Mahlers Symfoni nr 5 med chefsdirigent Daniel Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester. Läs mer om verket hos SR. (Scrolla ner och klicka på verktiteln.)


Satser:

  1. Trauermarsch (Begravningsmarsch) Ciss-moll
  2. Stürmisch bewegt, mit größter Vehemenz (Stormigt, med största uttryck) a-moll
  3. Scherzo (Livligt, lekfullt) D-dur
  4. Adagietto (Lite rörligare än adagio som är långsamt) F-dur
  5. Rondo-Finale (Snabbt tema, ritornell) D-dur

Den 5e symfonin skrev Gustav Mahler 1901-1902, och den uruppfördes 1904. Symfonin är Mahlers mest spelade verk för stor orkester. I början av symfonin hör man ett trumpetsolo som har blivit mycket känt, och som brukar vara ett av provspelningsstyckena när nya orkestertrumpetare ska anställas. Kunde du uppfatta solot? Känner du igen det?

 

 

Mahler var av judisk börd och utsattes för antisemitiska attacker under sin tid i Wien. Han tog då sin tillflykt till New York där han blev dirigent på The Metropolitan Opera och sedan för New York Philharmonics. Vad tänker du om det? 

 

 

Daniel Harding (1975) från Oxford är Sveriges Radios Symfoniorkesters chefsdirigent sedan 2007. Om orkestern säger Daniel att han aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna “där de inte spelat som om det gällde livet!” – kan du höra intensiteten i orkesterns framförande av Mahlers 5a? 

Dela