Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Författarsamtal: Klubben med Matilda Gustavsson

50 minuter

Boken “Klubben” är en undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Här hör du ett boksamtal med författaren Matilda Gustavsson och kulturjournalist Ellinor Skagegård från Statsbiblioteket i Uppsala.

 

2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen Jean-Claude Arnault i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Publiceringen inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner, Svenska Akademien, att krackelera inför öppen ridå.

 

I “Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Svenska Akademien.

 

Läs mer om boken här.

 

Har du läst boken “Klubben”? Om inte vill du läsa den efter det här författarsamtalet?

 

Följde du rapporteringen kring Svenska Akademien och Metoo? Vad anser du om de avslöjanden som fick kulturinstitutionen att krackelera och orsakade att Nobelpriset i litteratur ställdes in? 

 

Tycker du att det är viktigt att kulturvärlden granskas på det här sättet som Matilda Gustavsson gjort i sina reportage och i “Klubben”?

Dela