Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

LIVE 15/5 kl 18: Till den enkla människan


Fanfarer för furstar, hov och kungar var förr vardagsmat. Men Aaron Copland skrev under andra världskriget sin hyllning till den vanliga människan, och den amerikanska tonsättaren Joan Towers skrev sina versioner till ”den ovanliga kvinnan” i en svit som spänner från 1980- till 2010-tal.

 

Ett av de mest rörande styckena för stråkorkester är Adagio av Samuel Barber som med sin innerlighet använts till minnesstycke för berömdheter som John Kennedy, Albert Einstein och Prinsessan Diana. Coplands Quiet City är en lika stämningsfull skildring av en ”tyst stad” – en perfekt övergång till Beethovens lekfulla åttonde symfoni som både stimulerar och ger efterlängtad energi.

 

Konserten är finalen på den digitala säsongen med Göteborgs Symfoniker – en fanfar ut i verkligheten och en signal om att gemenskap i svåra tider, liksom musiken, inte känner några gränser. Konserten är dedikerad till alla de som drabbats och de som kämpar.

 

Program
Copland Fanfare for the Common Man
Tower Fanfare for the Uncommon Woman
Copland Quiet City
Barber Adagio for strings
Beethoven Symfoni nr 8

 

Medverkande
Göteborgs Symfoniker
Santtu-Matias Rouvali, dirigent

 


Text: Göteborgs Symfoniker
Foto: Marco Borggreve

Vad tyckte du om musiken? Väckte den några särskilda tankar, minnen eller känslor hos dig?

 

Konserten är dedikerad till alla de som drabbats och de som kämpar. Hur har du upplevt den här pandemin, känner du dig drabbad och har du fått kämpa?

 

Hur känns det att ta del av en konsert via skärm?

Dela