Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Resa världen runt

Ca 1 timme och 30 minuter

Svenska sopranen Johanna Wallroth har efter vinsten i den prestigeladdade Mirjam Helin-tävlingen 2019 snabbt etablerat sig som en av de mest efterfrågade unga sångarna.

 

Här gör hon tillsammans med Kungliga Filharmonikerna och chefdirigent Sakari Oramo den amerikanske tonsättaren Samuel Barbers stämningsfyllda Knoxville: Summer of 1915. Ett av hans mest omtyckta och framförda stycken som beskriver en sommaridyll med smak av vanilj och jordgubbar, gungstolar på stillsamma verandor och skramlande spårvagnar. Vi får även höra henne i en aria ur Stravinskys neoklassiska mästerverk Rucklarens väg.

 

Musik är en naturkraft som kan uppfylla en människa helt och förändra hela livet, säger den finska tonsättaren Outi Tarkiainen. 2019 beställde BBC Philharmonic ett stycke av henne till en av Promskonserterna och hennes saxofonkonsert har hyllats för sin starka laddning och rikt färgade orkestersats. Här får vi höra uruppförandet av hennes orkesterverk The Ring of Fire and Love.

 

Antonín Dvorák komponerade den sjunde symfonin efter att hört Brahms tredje symfoni, som han upplevde som en musikalisk vitamininjektion. Men även om Dvorák inspirerades av den åtta år äldre mentorn Brahms är den här symfonin mycket personlig och infallsrik och rymmer både upprymdhet och glädjeutbrott, vemod och kontemplation.

 

Musiken

Outi Tarkiainen The Ring of Fire and Love, ca 10 min
Igor Stravinsky Anne Trueloves aria, recitativ och cabaletta ur Rucklarens väg, ca 8 min
Samuel Barber Knoxville: Summer of 1915 för sopran och orkester, ca 16 min
Paus, ca 25 min

Antonín Dvorák Symfoni nr 7, ca 36 min

 

Medverkande

Kungliga Filharmonikerna

Sakari Oramo, dirigent

Johanna Wallroth, sopran

 


Text: Konserthuset Stockholm
Foto: Heikki Tuuli och Jan-Olav Wedin

I den här konserten framför sopranen Johanna Tallroth bland annat tonsättaren Samuel Barbers stämningsfyllda Knoxville: Summer of 1915. Ett av hans mest omtyckta och framförda stycken som beskriver en sommaridyll med smak av vanilj och jordgubbar, gungstolar på stillsamma verandor och skramlande spårvagnar. Längtar du efter sommaren? Vad är det då du längtar efter? Hur brukar du spendera sommaren?

 

Musik är en naturkraft som kan uppfylla en människa helt och förändra hela livet, säger den finska tonsättaren Outi Tarkiainen. Håller du med? Har musiken förändrat ditt liv? Om inte, finns det något annat som har förändrat ditt liv?

Dela