Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

LIVE 7/11 kl 15: Stormen drar in

60 minuter

Blodbad! Sexchock! Beethoven! Bakom den vackraste musiken döljer det sig ofta en helt annan historia. I det gamla Stockholm har den danske kung Kristian ställt till med blodbad.

 

Jean Sibelius fantasi triggas igång av händelsen och skriver sin inspirerade teatermusik som är ett drama i sig. Samma år, 1898, komponerar franska Mélanie Bonis sin valssvit och upplever sitt livs mest stormiga tid. Hon är kvinnan som tagit sig det mer manligt klingande förnamnet ”Mel” för att kunna slå sig fram i det patriarkala parisiska musiklivet. Efter att den begynnande karriären gått i stå sedan hon mot sin vilja blivit bortgift med en mycket äldre man, som dessutom hatar musik, inleder hon så småningom en kärleksaffär med en ungdomsförälskelse. Hon får till och med barn med honom utom äktenskapet – quel scandale! Barnet föds i hemlighet och får bo hos en hushållerska men tragiken till trots kan Bonis nu lägga all tid på att skriva musik. Och slår mot alla odds igenom på allvar. Vilken skräll. Slutligen fortsätter firandet av födelsedagsbarnet Ludwig – denna gång med den mest rytmiska och dansanta symfonin – hans sjunde. Är detta hans bästa? Många skulle svara på ja på den frågan, för att sedan lägga till orden ”… vid sidan om nian, då. Och femman. Och trean … ”

 

Musik

Mel Bonis, Suite en forme de valse

Jean Sibelius, ur sviten till Kung Kristian II

Ludwig van Beethoven, Symfoni nr 7

 

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester

Corinna Niemeyer, dirigent

Franska komponisten Mélanie Bonis tog förnamnet Mel för att kunna slå sig fram i det patriarkala musiklivet. Har du upplevt situationer där ditt eller någon annans kön hindrat dig, till exempel i karriären, barndomen eller annat?

 

Bakom den vackraste musik döljer sig alltid en historia. Vad hör du för historia i den här musiken?

 

Har du tidigare besök Helsingborgs Konserthus? Vad såg du då? 

 

Hur var det att ta del av den här konserten via skärm?

 

 

Dela