Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Orgel, orkester och uruppförande!

Konserten sänds live fredag 22/10 kl. 18.00. Pågår ca 1 timme.

Nu är stunden inne: för första gången ska vi få höra den nya fantastiska orgeln tillsammans med Göteborgs Symfoniker i ett rykande färskt beställningsverk av B Tommy Andersson.

 

Ett unikt tillfälle att översköljas av klanger från stämmor och pipor i en kombination som ingen hört förut. Dirigent är Jukka-Pekka Saraste och solist är Mattias Wager på orgel. Titeln Poseidon frammanar bilder av havet i storm och stiltje, en naturkraft vi inte kan påverka, men också uppenbarelsen i brons av Carl Milles utanför Konserthusets väggar: havsguden som styr över alla i sitt element. Bered sinnena på en översköljande upplevelse i havets och musikens vågor.

 

Jukka-Pekka Saraste, som var chefdirigent i Köln under ett decennium, kan sin Schumann. Första symfonin har en nästintill osannolik tillkomsthistoria: I slutet av januari 1841 år kastade sig tonsättaren in i kompositionsarbetet med feberaktig energi. På fyra dagar var hela verket planerat och partituret utformades inom ytterligare tre veckor. I sin dagbok skrev Schumann: “Symfonin har gett mig många lyckliga stunder och jag har ofta tackat den välvillige ande som hjälpt mig fullborda detta stora verk så lätt och inom så kort tid.”

 

Delta i vår live-chatt

Passa på att vara med i vår chatt under konserten tillsammans med musikälskare från hela världen! Det gör du genom att titta på konserten på din dator och logga in med ditt Google-konto i flödet. Chatten finns inte tillgänglig i mobilen, plattan eller GSOplay-appen.

 

Den nya orgeln

Tack vare samarbetet mellan fastighetsbolaget Higab, Göteborgs internationella orgelakademi och Göteborgs Symfoniker har Göteborg fått en ny konserthusorgel i världsklass, byggd av Rieger Orgelbau i Österrike. Säkra din biljett till de pampiga premiärkonserterna och var bland de första att få uppleva de mäktiga orgelklangerna på plats i salongen i Göteborgs Konserthus!

 

Konserthusorgeln syns mellan lammellerna längst fram i konsertsalen, ovanför scenen. På scenen står en man och blickar upp mot orgeln.

 

Program

Andersson Poseidon, orgelkonsert nr 2

R Schumann Symfoni nr 1 “Vårsymfonin”

 

 

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Jukka-Pekka Saraste dirigent

Mattias Wager orgel

 

Text och bild: Göteborgs Symfoniker
Dela