Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Stravinskys Våroffer

40 min (Ses t.o.m. den 1 juni)

Denna orkesterexplosion med sina mystiska passager upphör aldrig att fascinera, här under ledning av Symfonikernas chefdirigent Santtu-Matias Rouvali. Under 1910-talet var Stravinsky enormt kreativ i samarbetet med Ryska baletten i Paris. Baletten Eldfågeln följdes av Petrusjka och sedan kom mästerverket Våroffer – 1900-talets kanske viktigaste och mest berömda orkesterverk. Inspirerad av den ryska vårens våldsamma inträde komponerade han musik som var lika djärv som nyskapande – något liknande hade aldrig tidigare hörts.

 

 

Verket är indelat i två akter med totalt 14 satser:

1. Dyrkandet av jorden

2. Offret

Våroffer brukar beskrivas som 1900-talets kanske viktigaste och mest berömda orkesterverk. Varför det, tror du?

 

 

Våroffer kretsar kring vårens mystik och explosionen av skapande kraft; efter en serie riter väljs en ung flicka ut som offer till naturen, varpå hon dansar sig själv till döds. Vad av detta kan du höra i musiken, och hur?

 

 

Verket uruppfördes av Ryska baletten på Théâtre des Champs Élysées i Paris den maj 1913. Både musiken och dansen uppfattades som så annorlunda och provocerande för publiken att tumult uppstod i salongen och polis måste tillkallas. Stravinskij skyllde på sin koreograf Niżyński och kallade honom omusikalisk. Vad tänker du om allt detta?

 

Dela