Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Gustav Mahler Symfoni Nr 1

1 timme • Kan ses till den 3 juli 2019

Dirigenten Herbert Blomstedt har hunnit fylla 90 år men har en förbluffande mental och fysisk närvaro på podiet.
Mahler upptäckte han som chefdirigent i Dresden på 1970-talet: ”Där läste jag mycket om de europeiska judarnas historia och tradition, om byspelemännen och sångerna som uttryckte deras trånad och sorg. Mahler första symfoni har ett tema från judisk folksång vilket jag uppfattade som en motsvarighet till Beethovens bild av folkligt liv, inpassat i ett symfoniskt sammanhang. Och jag insåg hur fint instrumenterat det var! Sedan dess älskar jag hans musik.”


Symfoni nr 1 i D-dur är även kallad “Titan” och komponerades mellan 1884 och 1888 av Gustav Mahler. Den består av fyra satser:

  1. Langsam, Schleppend (Långsamt, släpande)
  2. Kräftig bewegt (Starkt rörligt) – en s.k. Ländler
  3. Feierlich und gemessen (Högtidligt och måttfullt) – begravningsmarsch baserad på barnsången “Broder Jakob”
  4. Stürmisch bewegt (Stormigt upprört)

Symfonin inleds naturlyriskt. Här ligger en orgelpunkt som ger stämningen av en skog som vaknar. Långsamt tonar fågelsången in. Dynamiken stegras till en höjdpunkt och vidareutvecklas. Kan du höra skogen och fåglarna?

 

 

I den tredje satsen finns en melodi som spelas på kontrabas i högt läge, och som är bekant för de allra flesta, Broder Jakob. Känner du igen den?

 

 

Gustav Mahler kom från en judisk familj, och han var gift med Alma, också hon tonsättare. Hennes familj hade ett stort umgänge av konstnärer, vetenskapsmän och författare – Gustav Klimt, Sigmund Freud och Richard Strauss var några av dem. Hade det inte varit intressant att vara med på den tiden?

Dela