Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

“Lockrop” med Jan Lundgren & Georg Riedel

1 timme och 20 min

Georg Riedel har i decennier haft en framstående plats i svenskt musikliv och 2021 var han hedersgäst på Ystad Sweden Jazz Festival. I denna duokonsert sammanstrålar han med en av Sveriges främsta jazzpianister och festivalens konstnärlige ledare Jan Lundgren. Konserten är en uppföljare till ett tidigare samarbete, albumet ”Lockrop” (2006), en blandning av folkvisor, Georg Riedels Astrid Lindgren-sånger och Jan Lundgrens kompositioner.

 

 

Konserten är inspelad på Ystad Teater den 6 augusti 2021, inspelad och producerad av Ystad Sweden Jazz Festival.

 

 

Pianisten och tonsättaren Jan Lundgren gjorde sin första skivinspelning 1994 och har sedan dess gett ut cirka femtio egna album. Han är universitetslektor i piano och gehörsspel vid Musikhögskolan i Malmö. År 2007 blev han som förste jazzpianist i Norden utnämnd till ”Steinway Artist”. Jan Lundgren grundade Ystad Sweden Jazz Festival tillsammans med Thomas Lantz 2010 och har varit dess konstnärlige ledare alltsedan starten. Han blev konstnärlig ledare för Jazzhus Montmartre i Köpenhamn 2017.

 

 

Georg Riedel har under sin långa karriär samarbetat med många andra storheter i svenskt musikliv, till exempel Lars Gullin, Arne Domnérus, Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk. Han spelade med pianisten Jan Johansson på det klassiska albumet ”Jazz på svenska” (1964), Sveriges genom tiderna mest sålda jazzskiva. Som tonsättare är han känd och älskad av en bred publik för sina barnvisor, kanske mest för sina kompositioner till tv-serier och långfilmer efter Astrid Lindgrens böcker. Sångtexterna skrevs av Astrid Lindgren själv.

 

Text och bild: Musik i Syd

 

Hur upplevde du den här konserten? Fick den dig att tänka på något speciellt?

 

Som tonsättare är Georg Riedel mest för sina kompositioner till tv-serier och långfilmer efter Astrid Lindgrens böcker, med texter skrivna av Astrid Lindgren själv. Kan du någon av dessa visor?

Dela