Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Orgelkonsert med Jean Guillou

1h

Jean Guillou (f. 1930) är känd världen över som konsertorganist och improvisatör. Guillou har skrivit över 80 verk för orgel och gjort över 100 inspelningar. Han studerade vid Conservatoire de Paris för storheter som Marcel Dupré och Olivier Messiaen. År 1958 erhöll han en professur i orgel och komposition vid Instituto de Musica Sacra i Lissabon. Därefter återvände han till Paris, och har som professor i orgelinterpretation och orgelimprovisation undervisat i Zürich mellan 1970 och 2005. Han har även varit flitigt anlitad som konsult i samband med orgelbyggen, bland annat gällande Orgel Acusticum i Piteå som vi får se och höra här.


Konserten är inspelad i samband med invigningen av Orgel Acusticum i oktober 2012. Vi får höra verk av Jean Guillou:

Ballade Ossianique n° 1

Pièces Furtives – 1. Poètico e sognando 2. Con Grazia 3. Dolente 4. Remoto 5. Tempo di Marcia 6. Molto Cantabile 7. Caloroso 8. Languore 9. Affannato 10. Giocondo Scènes d’Enfant

Improvisation över givet tema.

Jean Guillou har skrivit över 80 verk för orgel. Hur kan man variera sig när man skriver så mycket musik tror du? Eller har du själv skrivit musik? Hur har det i så fall varit för dig?

 

 

Guillou är även orgelimprovisatör, det vill säga att han skapar musik i stunden utifrån ett förbestämt tema. Vad tänker du om det? Går det att höra vad som är skrivet och vad som är påhittat i stunden?

 

 

När Orgel Acusticum byggdes fanns Guillou med som konsult, både på grund av hans långa erfarenhet som internationellt känd organist, och hans gedigna kunskaper om instrumentet. Vad krävs för att bygga en orgel tror du? Och vad krävs för att spela på den?

Dela