Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Orgelkonsert med Jennifer Bate

1h 25 min

Hon beskrivs som “virtuos, färgstark och absorberande” och som en ”fantastisk, glänsande artist” med ett ”instrument som når nya höjder” (Sunday Times). Den brittiska organisten Jennifer Bate har länge varit en favorit hos alla världens stora orgelfestivaler. Många kompositörer har skrivit för henne, inspirerade av hennes fenomenala teknik och färgstarka spel, och hon har fått flera stora internationella erkännanden. Här hör vi henne i en konsert från 2013 på Orgel Acusticum i Piteå, som beskrivs som ett instrument för det 21:a århundrandet. ”Kombinationen tradition, konstnärlighet och innovativ teknik är ett verktyg för framtidens musik och för forskning kring exempelvis interpretation. Tack vare vetenskapliga och konstnärliga erfarenheter har vi idag ett instrument som aldrig tidigare funnits och som aldrig tidigare hörts. Här möts musik från igår, idag och imorgon. Det nyskapande gestaltandet blir möjligt.” (Studio Acusticum/LTU)

Självklart är det många kyrkomusiker som är fantastiska organister, och som är kvinnor, men bland internationellt turnerande konsertorganister är kvinnor fortfarande i minoritet. Jennifer Bate är en av dem som banar väg för yngre kvinnor inom området, och hon är en underbar musiker. Vad tyckte du om den här konserten?

 

 

För organisten är händerna lika viktiga som fötterna. Studera gärna Jennifers pedalspel lite extra. Imponerande, eller hur? 

 

 

Konserten ger på den kända Orgel Acusticum i Piteå. Orgeln har över 9000 handfasade pipor och är tillverkad med största, traditionella hantverksskicklighet, men den är också väldigt modern, i det att den är ansluten till digital teknik. Vad tänker du om det? Traditionella instrument som får nya användningsområden?

Dela