Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Orgelkonsert med Kevin Bowyer

1h

Välkommen på orgelkonsert med brittiska Kevin Bowyer, känd för sin skicklighet då han framför tekniskt avancerad repertoar. Den här konserten har ingen programförklaring, så du som lyssnare får luta dig tillbaka och nyfiket låta dig överraskas av vad som ska komma. Inledningen kommer du dock att känna igen – ett av de mest spelade orgelverken, Toccata och fuga i d-moll (två satser) av Johann Sebastian Bach, skrivet mellan 1703 och 1707. Konserten spelades in i samband med invigningen av Orgel Acusticum, i stora konsertsalen i Piteå, i oktober 2012.


Orgel Acusticum är Sveriges största konserthusorgel. Orgeln, som ägs av Luleå tekniska universitet, kostade runt 25 miljoner kronor att färdigställa.

Bygget av Orgel Acusticum påbörjades i augusti 2006 av orgelbyggeriet Orgelbauwerkstatt Woehl i Tyskland under ledning av orgelbyggaren Gerald Woehl. Orgeln är 10 meter bred, 9,5 meter hög och har 9000 pipor fördelade på 140 stämmor. Därtill kommer 13 effektregister. Hur är det att bygga en orgel tror du? 

 

 

Kevin Bowyer har vunnit flera stora internationella tävlingar med sitt orgelspel, i Danmark, Kanada, på Irland bland annat. Hur är det att tävla som organist tror du? Hur är det att tävla i musik överhuvudtaget?

 

 

En organist ska hantera både tangenter (händer), pedaler (fötter) och alla andra inställningar som kan göras på panelerna på båda sidor tangentborden. Hur håller man reda på allt? Hur mycket måste man öva för att kunna arbeta som konsertorganist? Har du själv spelat, eller blir du sugen på att prova?

 

 

Orgelinstrument hittar man oftast i kyrkor. Har du sett eller hört någon orgel som du tycker om eller som har väckt din uppmärksamhet?

Dela