Favoriter

Rutnät Genrelista

Innehåll du favoritmarkerar kommer hamna här.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Läs vårt senaste nyhetsbrev här.

Popen kommer till stan

35 min

Det här är en dokumentärfilm om popkonstens intåg i Stockholms konstliv 1964. Popkonst är en konströrelse som uppstod vid mitten av 1950-talet i Storbritannien. Ledande var gruppen Independent Group (IG) som hade bildats på Institute of Contemporary Art i London. Man utgick från den populära masskulturen i städerna som ett språk som alla kunde förstå, oavsett utbildning. Film, reklam, science fiction, popmusik och massproducerade konsumtionsvaror utgjorde den nya konsten.

 

Popkonsten utmanade den traditionella konstuppfattningen genom att använda sig av populärkultur och det massproducerade, och förde in detta bildspråk i finkulturen, och ifrågasatte på många sätt just uppdelningen i fin- och populärkultur.

Kända popkonstnärer är bland andra Andy Warhol, Christo och Roy Lichtenstein. Känner du till dessa? Har du sett något av deras verk? 

 

 

Den här rörelsen uppstod på 50-talet i Storbritannien och kom till Sverige några år senare. Vad har du själv för relation till 50- och 60-talet? Vad får du för associationer när man pratar om den tiden?

 

 

Har du själv sysslat med popkonst eller nån annan typ av konstnärlig aktivitet? Vad tycker du om popkonst, t ex Andy Warhols kända verk?

Dela